29. heinäkuuta 2017

1990: Matador – kaikkien aikojen paras kouluratsu

Ratsastusmaailman katseet kääntyivät heinäkuussa 1990 kouluratsastuksen MM-kisoihin Tukholman olympiastadionille. Mukana olivat myös Suomen Kyra Kyrklund ja Matador. Ratsukon tie MM-kisakentille oli kuitenkin ollut pitkä ja kivinen.

Vuotta aiemmin Matador oli palannut siitosorin töistään Helsingin Ruskeasuolle valmistautumaan tulevaan kilpailukauteen. Yllättäen se sairastui ähkyyn. Tilanne paheni nopeasti ja ori kuljetettiin poliisisaattueessa leikattavaksi. Alkoi pitkä toipuminen. Suuri yleisö uskoi Matadorin uran kouluhevosena olevan ohi, ja aluksi sitä epäili Kyrakin. Hevonen parani kuitenkin hiljalleen ja valmentautuminen alkoi uudelleen vain muutamaa kuukautta ennen MM-kisoja.

Tukholmassa Kyra ja ”Matti” selvittivät Grand Prix -karsintaluokan erinomaisesti. Loppukilpailussa kahta päivää myöhemmin kaksikko onnistui jälleen, ja Kyra löi oman ennätyksensä yltäen hopeasijaan. Matador oli tehnyt näyttävän paluun kisaradoille ja Suomi voittanut ensimmäisen MM-mitalin ratsastuksessa.

Vuonna 2015 Matador valittiin Global Dressage Forumin järjestämässä kansainvälisessä yleisöäänestyksessä kaikkien aikojen parhaaksi kouluhevoseksi.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti