2. maaliskuuta 2017

1935: Maailmanluokan areena Suomeen

Suomen ensimmäinen iso sisähalli, Helsingin Messuhalli vihittiin käyttöön Kalevalan 100-vuotisjuhlassa 28.2.1935. Suomen Messut oli rakennuttanut hallin näyttelyjen, messujen ja erilaisten yleisötapahtumien pitopaikaksi. Halli oli ennennäkemättömän upea: tilaa oli 7 000 katsojalle ja kaikissa pukuhuoneissa oli suihkut. Kaiken huipuksi ”maailmanmestarit ja muut tähdet” pääsivät omista pukuhuoneistaan kierreportaita pitkin suoraan areenan keskelle.

Ensimmäinen Messuhallissa nähty urheilutapahtuma oli Helsingin Voimailijoiden huhtikuussa järjestämä nyrkkeilykilpailu. Kuukautta myöhemmin vuorossa oli Suomen ensimmäinen ammattilaisnyrkkeilytilaisuus. Illan pääottelussa olivat vastakkain raskassarjalaiset, kotiyleisön suosikki Gunnar Bärlund ja saksalainen Arno Kölblin. Hallin täyttänyt yleisö pääsi juhlimaan Bärlundin tyrmäysvoittoa.

Messuhallin pohjoispäähän rakennettiin vuoden 1952 olympiakisoja varten laajennus. Messuhalleissa järjestettiin olympialaisten voimistelu-, nyrkkeily-, painonnosto- ja painikilpailut sekä koripallon loppuottelut. Vuonna 1975 halli siirtyi Helsingin kaupungin omistukseen ja tunnetaan nykyisin nimellä Töölön kisahalli.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti