5. maaliskuuta 2017

1961: Varamiehestä maailmanmestari

Vähälumisia talvia oli ennenkin. Porkkalan pimeässä ja märässä tammikuussa 1961 valmistautui talven koitoksiin merivartija Kalevi Huuskonen. Ampumahiihtäjä ei ollut päässyt kertaakaan suksille kotikulmilla. Vuokatin leirillä ja kilpailumatkoilla säilyi sentään tuntuma latuun.

Kainuun lumilta aiempina talvina pohjakuntonsa hankkinut Huuskonen lähetettiin varamiehenä Uumajan MM-kisoihin helmikuun lopulla. Tuolloin kisaohjelmassa oli vain yksi henkilökohtainen matka, 20 km. Kalevi Huuskosen MM-edustus ratkesi vasta kisapaikalla, kun hänen ammuntansa näytti olevan kohdallaan.

Kilpailupäivänä tuuli kierteli oikullisesti ja lumi kieppui tähtäimissä. Ampuja toisensa jälkeen kirjautti vähintään kolme sakkominuuttia. Vaikeat olosuhteet hallitsi parhaiten Huuskonen, joka ampui ohi vain kerran. Suksikin luisti paremmin kuin koko talvena, ja tuloksena oli maailmanmestaruus lopulta liki kolmen minuutin erolla seuraaviin. Varamies oli yllättänyt ennakkosuosikit. Täydellisestä onnistumisesta juuri oikealla hetkellä todistaa se, ettei Huuskonen saavuttanut urallaan yhtään SM-mitalia.

Ampumahiihdon ensimmäinen Suomelle voitettu maailmanmestaruus toi Kalevi Huuskoselle myös valinnan Vuoden urheilijaksi 1961.Ei kommentteja:

Lähetä kommentti