1. syyskuuta 2017

1931: Ensimmäinen allassankari

Suomalaisuimarit osallistuivat olympiakisoihin ensi kerran jo 1908, ja Arvo Aaltonen saavutti kaksi pronssimitalia Antwerpenissa 1920. Näinkin hyvä menestys oli yllättävää, sillä uimarit joutuivat harjoittelemaan ilmojen armoilla Suomen lyhyen kesän aikana. Olosuhteet paranivat vasta 1928, kun Helsingin Yrjönkadulla avattiin maan ensimmäinen uimahalli. 

Uuden hallin ahkerimpia käyttäjiä oli kotkalaissyntyinen Toivo ”Topi” Reingoldt, rintauinnin Suomen mestari, joka askeettisilla elintavoillaan erottautui muista edustusuimareista. Ankaran harjoittelun tulokset nousivat pintaan vuonna 1931. Reingoldt ui keväällä 500 metrin rintauinnin ME:n 7.36,8 ja myöhemmin 200 metrin Euroopan ennätyksen 2.47,9. Elokuussa Pariisin EM-kisoissa Reingoldt arasteli vielä 200 metrin alkuerissä Tourelles’n uimastadionin 14-asteista vettä, mutta loppukilpailussa hän piti komennon lähdöstä maaliin lyöden saksalaiset uhkaajansa yli kahdella sekunnilla.

Euroopan paras rintauimari herätti kiinnostusta myös Atlantin takana. Yhdysvaltain uimaliitto kutsui Reingoldtin kilpailukiertueelle ennen Los Angelesin olympiakisoja, mutta hän hylkäsi tarjouksen peläten matkan rasitusten heikentävän menestysmahdollisuuksiaan. Olympiakisoista tuli kuitenkin pettymys: Reingoldt lähti 200 metrin rintauintiin mitaliehdokkaana, mutta hän hyytyi semifinaalissa jääden erässään peränpitäjäksi.


Reingoldt pysyi Suomen uinnin ainoana arvokisavoittajana yli 60 vuoden ajan. Hänelle itselleen rakkain laji oli silti mäkihyppy: Lahden MM-kisoissa 1926 hän oli sijoittunut seitsemänneksi erikoismäen kilpailussa ja osallistunut myös yhdistettyyn hiihtoon. Toivo Reingoldt kaatui jatkosodan alkuvaiheissa vuonna 1941.  

  

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti