1. huhtikuuta 2017

1993: Teemu ja lyömättömät 76 maalia

Unisin silmin näppäilty teksti-tv:n sivu 235 kertoi aamu toisensa jälkeen ennätyksistä: jääkiekko-Suomi heräsi lamatalvena 1993 uutisiin Atlantin takaa. Teemu Selänne laukoi NHL:ssä maaleja ahkerammin kuin kukaan tulokaspelaaja ennen häntä.

Suomessa Selänteen ura huipentui SM-kultaan Jokeri-paidassa keväällä 1992. Kotimaassa kaikki tiesivät, kuka on Teemu. Seuraavana talvena myös kanadalaiset tulivat tuntemaan uuden suomalaissankarin.

Jo kauden alku lokakuussa oli sensaatiomainen. Selänne laukoi viidessä ensimmäisessä NHL-ottelussaan viisi maalia seuralleen Winnipeg Jetsille. Tammikuun lopussa 1993 osumia oli kertynyt 40, ja tahti jatkui hurjana. Maaliskuun alussa rikkoutui NHL:n tulokaspelaajien maaliennätys, kun ”Finnish Flash” tykitti kauden 54:nnen maalinsa – ja kautta oli vielä jäljellä. Lopulta Selänne jakoi koko NHL:n maalitilaston kärkipaikan 76 osumallaan.

Selänteen ennätyksen käsittämättömyyttä kuvastaa, että myöhemmistä NHL-tulokkaista vain kaksi on kevääseen 2017 mennessä yltänyt edes puoleen hänen maalimäärästään. Aleksandr Ovetškinista (52 maalia) ja Sidney Crosbysta (39) tuli myöhemmin maailman parhaita – mutta tulokaskaudellaan hekin olivat tavallisia kuolevaisia Teemu Selänteen rinnalla.Ei kommentteja:

Lähetä kommentti